Belföld

Alkotmánybírósághoz fordulnak a hallgatói önkormányzatok

Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért a most elfogadott új felsőoktatási törvény miatt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), amely két ponton kifogásolja az új jogszabályt - közölte Ekler Gergely, a szervezet elnöke pénteken.

A hallgatók által kiemelten kifogásolt egyik rendelkezés a tanulmányaikat 2006. szeptember 1-je előtt megkezdő hallgatókra vonatkozik. A HÖOK választmánya úgy véli, a pontatlan és elégtelen törvényi rendelkezéseknek kormányrendeletben történő bővebb kifejtése nem elégséges, mivel az nem nyújt megfelelő garanciát a hagyományos képzésben részt vevő hallgatók számára.

A hallgatóknak is helyük van a gazdasági tanácsban

A HÖOK elfogadhatatlannak tartja továbbá, hogy a jogköreiben és felépítésében alkotmányellenesnek talált irányító testületet felváltó gazdasági tanácsban az intézmény hallgatói csak akkor kaphatnak helyet, ha már rendelkeznek felsőfokú végzettséggel.
„Megítélésünk szerint ez a megszorítás ellentétes az alkotmánnyal, hiszen a hallgatók jelentős részét megfosztja attól a lehetőségtől, hogy részt vegyen a gazdasági tanács munkájában” – áll a HÖOK-elnök közleményében.

Az Alkotmánybíróságnak az új felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban kifejtette, hogy a tudományos élet szabadságához fűződő jogosultságok kedvezményezetti köre nem szűkíthető le az egyetemi tanárokra, hanem éppen ellenkezőleg, az kifejezetten kiterjed az egyetemi autonómiát megtestesítő személyi körre (oktatók, tudományos kutatók, hallgatók) – tette hozzá az elnök.

Az OM elutasítja a HÖOK kérelmeit

Az oktatási tárca továbbra is fenntartja álláspontját a kérdésben – közölte a minisztérium sajtóirodája. Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára az MTI-nek korábban azt nyilatkozta: sajnálatosnak tartja, hogy a HÖOK miközben folyamatosan részt vett a törvény előkészítésében, váratlanul megváltoztatta véleményét. A régi képzési rendszerben tanulmányaikat megkezdő hallgatókról elmondta: a jogszabályban az szerepel, hogy a régi feltételek szerint folytathatják tanulmányaikat. A hallgatók két félévig „túlfuthatnak”, és azonos feltételek mellett tanulhatnak továbbra is – mondta korábban Arató.

A gazdasági tanácsra vonatkozó kérés elutasítását Arató azzal indokolta, hogy a gazdasági tanácsot a szenátus hozza létre, és a szenátus által delegált egyik tagot az intézményi hallgatói önkormányzat jelöli, így a hallgatók képviselete így biztosított. Az a feltétel sem teljesíthető, hogy diploma nélkül tagjai lehessenek a tanácsnak, de doktorandusz, illetve a felsőfokú alapképzést elvégző hallgató részt vehet a gazdasági tanács munkájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik