Belföld

MR: pályázatleadás negyedszer

Kedden bontják fel a Magyar Rádió (MR) elnöki posztjáért – már negyedik alkalommal – kiírt pályázatra beérkező jelentkezési lapokat. Előzetes információk szerint 14-en jelezték részvételi szándékukat. A választás időpontjáról szerdán döntenek.

Költséges jelentkezés

A pályázati csomagot ötvenezer forintért lehet megvásárolni. Ebben feltételként szerepel, hogy a pályázónak nem lehet köztartozása, nem lehet érintett az ügynöktörvény értelmében, viszont legalább ötéves vezetői és szakmai tapasztalata van.

Előzetes információk szerint egy érdeklődő vásárolta meg az induláshoz szükséges pályázati csomagot, míg a 13 korábbi jelölt is azt közölte, eredeti formájában vagy változtatásokkal, de fenntartja korábban benyújtott pályaművét. Hogy pontosan ki adta le közülük az előírt 33 példányban a pályázatot, az a jelentkezési határidő lejárta után, kedden derül ki.

A választásra azonban várhatóan csak decemberben – nem hivatalos információk szerint december 19-én – kerülhet sor, mivel a nyolctagú elnökségnek 30 napja van arra, hogy – legalább kétharmados többséggel – javaslatot tegyen az elnökjelölt személyére, vagy újabb pályázatot kell kiírnia. Ha sikerül megegyezni, úgy a kiválasztott jelöltről még aznap szavazhat a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium.
A közalapítvány elnöksége március 19-én döntött úgy, hogy pályázatot ír ki a július végén, Kondor Katalin mandátumának lejártával megüresedő tisztségre.


Első körben, május 9-én Such György megválasztását javasolta a testület a nagykuratóriumnak, ám ő csak egyszerű többséget kapott a szavazáson a szükséges kétharmados helyett. A következő alkalommal, július 7-én egyetlen pályázó sem kapta meg a jelöltté váláshoz szükséges kétharmados támogatást az elnökségtől: akkor is egy szavazat hiányzott a legnagyobb támogatottságú induló, Benda László televíziós külpolitikai szerkesztő jelöléséhez.

Ezt követően szeptember 19-én ismét nem sikerült az elnökségnek jelöltet állítania a tisztségre: a tizennégy pályázó közül az első, az úgynevezett szimpátiaszavazáson heten kapták meg az elnökségi tagok többségének voksát. Közülük az utolsó körben Szomráky Béla, a Magyar Rádió Aktuális szerkesztőségének korábbi vezetője kapta a legtöbb, ám a jelöltté váláshoz szükséges hatnál eggyel kevesebb szavazatot. Mivel a választás sikertelen volt, újabb pályázat kiírásáról döntöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik