Belföld

Monitoringrendszer a pedagógusok védelmében

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) monitoringrendszert alakítana ki azokra a „nem békés kommunikációs helyzetekre", amelyeknek szenvedő alanya a pedagógus. Az erről szóló törvényjavaslatot a jövő év első negyedévére dolgozzák ki az érdekvédők – közölte Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

A monitoring működtetése az önkormányzati fenntartású intézményekben a jegyző, a nem önkormányzati fenntartásúakban a fenntartó feladata lenne, akik, ha problémás esetet észlelnek, azt jeleznék az oktatási jogok biztosának. A biztos ugyanis sokszor csak azokkal az esetekkel szembesül, amikor a diákok jogai sérülnek – közölte a szakszervezet elképzeléseit.

Elmondta: az elmúlt néhány hónapban mintegy 10-15 jelzés érkezett a szakszervezethez pedagógusokat ért incidensről. Legutóbb egy tanárnőt ütöttek meg a Békés megyei Ecsegfalván: a helyi általános iskola tanára még november 17-én az utcán kísérte a felügyeletére bízott osztályt, amikor egy férfi odalépett a csoporthoz, és felelősségre akarta vonni az egyik gyermeket, mert tudomása szerint a diák korábban bántalmazta a lányát. A tanárnő felszólította a férfit, hogy ne bántsa, ekkor azonban a férfi arcon ütötte a pedagógust.

A törvény értelmében az oktató-nevelő munkát végző pedagógus feladata ellátása közben, illetve a feladatának ellátásával kapcsolatos esetben ugyanolyan jogi védelmet élvez, mint a hivatalos személy, bántalmazását a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti – közölte akkor az eset kapcsán a rendőrség sajtóreferense.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik