Belföld

Magyarok az iraki terroristák szolgálatában?

Az iraki terroristákat támogató Szabad Irak Bizottság Magyarország nevű szerveződés is részt vett egy idén ősszel megrendezett olaszországi konferencián, ahol többek között iszlamista „felszabadító" mozgalmak képviselték magukat. A szálak a Munkáspárt ifjúsági szervezetéhez, a Baloldali Fronthoz vezetnek – írja a hvg.hu.

Szakértők szerint a terroristák között világszerte egyre több a nő, de az újdonság, hogy közülük immár az európaiak is hajlandóak öngyilkos merényletekre. Magyarországon is van olyan – egyébként nem muszlim – szerveződés, amely leplezetlenül támogatja az iraki felkelést. A csoport neve: Free Iraq Committee Hungary, azaz Szabad Irak Bizottság Magyarország (SZIBM).

A SZIBM neve először egy idén októberben, az olaszországi Assisiben megrendezett „anti-imperialista” konferencián bukkant fel, ahol szélsőbaloldali csoportosulások mellett harmadik világbeli kommunista és iszlamista „felszabadító” mozgalmak képviselték magukat. A konferencián részt vevők szerint Irakot megszállták az „imperialisták”, az ellenük harcoló iraki (és nem iraki) ellenállókat éppen ezért támogatni kell. Mások mellett a korábban több véres lázadást és bombatámadásokat is vezénylő iraki Muktada asz-Szadr Mozgalom nemzetközi szóvivője és az Iraki Hazafias Szövetség képviselői is a meghívottak között szerepeltek. Sokan mégsem tudták megtartani előadásaikat, mert vagy nem engedték be őket Olaszországba a hatóságok, vagy már Irakban megtagadták vízumkérelmüket.

A Szabad Irak Bizottság Magyarország elnöke – a különféle antiimperialista honlapokon megjelent információk szerint – Székely Péter. Ő a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt ifjúsági szervezetének, a magát „kommunista, marxista–leninista, forradalmi, újbaloldalinak” nevezett Baloldali Front – Munkás Ifjúsági Szövetség vezetője.

Székely Péter ugyanakkor határozottan cáfolta a hvg.hu-nak, hogy bármi köze lenne a Szabad Irak Bizottság Magyarországhoz. „Úgy tudom, hogy idehaza ez csak egy olyan ad hoc jellegű szerveződés volt, ami az osztrák Kommunista Ligától indult el” – mondta, hozzátéve: bár a ligával kapcsolatban áll a Baloldali Front, de fogalma sincs, ki vagy kik állhatnak a SZIBM mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik