Belföld

Csak egy csepp a Tengertánc-támogatás

Élő népi kultúrát támogató programot hirdetett meg kedden a kormány. A Tengertánc-program 175 millió forint értékben támogatja a népi kultúrát ápoló helyi alkotóközösségeket. A kérdés az, hogy a támogatás mire elég, ugyanis a FigyelőNet szakértője szerint legalább százfelé kellene osztani a pénzt.

A kulturális tárca az élő népi kultúrát támogató programot hozott létre Tengertánc elnevezéssel. A minisztérium által a jövő évi költségvetéséből biztosított 175 millió forint keretösszegű program célja, hogy a népi kultúrát ápoló helyi közösségeket, például táncházakat támogassa. A program önálló keretet biztosít például a tájházak infrastrukturális fejlesztésére, a magyar népzenei tehetségek hazai és külföldi bemutatására, valamint a folklór ismeretanyag digitalizálására.


„Csak akkor lehet az ország sikeres, ha bátran és büszkén vállalja a maga hagyományait” – hangoztatta a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, amikor ismertette a programot. Hozzátette: nem intézményeket, hanem elsősorban közösségeket kívánnak támogatni a most meghirdetett programmal. Bozóki András kulturális miniszter a program bemutatásakor arról beszélt, hogy a kultúra egy folyamat, ezért nem zárható be intézményekbe. „A Tengertánc célja, hogy kinyissa a zárt struktúrákat és biztosítsa a kulturális esélyegyenlőséget” – tette hozzá a szaktárca vezetője.

25 pár csizma

A Tengertánc program előkészítésekor részben a civilszervezeteket is megkérdezték. Neuwirth Annamária, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szervezetek elsősorban az alkotói munka támogatását szerették volna elérni. „Bár a tájházak nem tartoznak bele a tényleges alkotói munka folyamatában, és mégis kapnak támogatást a Tengertánc programból” – mondta Neuwirth a FigyelőNetnek.

A legfőbb kérdés ezek után is az, hogy a 175 millió forint elegendő lesz-e valamennyi ágazat támogatására. A népművészeti egyesület vezetője bár örül a kezdeményezésnek, mégis utalt arra, hogy a területet a kormány az elmúlt három és fél évben egyáltalán nem támogatta. „A semminél jobb, de ha minden ágazatból csak a legjobbak jutnak támogatáshoz, akkor is legalább százfelé kellene osztani” – magyarázza Neuwirth Annamária. Így az egyesületek csupán egymillió forintot kapnak. Ez az összeg azonban mindössze két fellépésre elegendő. Egy néptánc együttes finanszírozása komoly gondot jelent, ugyanis egy pár csizma 40, míg egy női táncruha 60-100 ezer forintba kerül. Neuwirth szerint habár az összeg kis segítséget nyújt, mégis megnyugtató az lenne, ha tudnák, a támogatást minden évben megkapják majd.

Sikeres PANKKK

A kulturális minisztériumnak nem ez volta az első kultúrát támogató programja ebben a ciklusban. 2005. júniusában létrehozták a kortárs könnyűzenét támogató PANKKK programot, amelynek elsősorban az a célja, hogy a vidékieket, a kis amatőr zenekarokat segítse és ezáltal a magyar könnyűzene ismertebb és elismertebb legyen. Eddig 69 vidéki ifjúsági és zenei klub részesült összesen 92,7 millió forint működési támogatásban. Hegyi György (Emil. Rulez) szerint a PANKK programban felajánlott pénz mindenképpen elegendőnek bizonyult. Ráadásul – mint mondta – a kezdeményezés 99 százalékban váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Kiemelte: a cél a magyar élő zene terjesztése volt, azt pedig a program új pályázata támogatja a leginkább. A kulturális tárca az ORTT-vel közösen 74 millió forinttal támogatja azt, hogy a magyar zene hangsúlyosabban jelenjen meg a hazai elektronikus médiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik