Belföld

Az államfő szerint túl zárt a bírói pálya

Sólyom László kedden a Legfelsőbb Bíróságon (LB) járt, ahol a főbíróval és más bírósági vezetőkkel találkozott. Az államfő szerint túl zárt a bírói pálya, és ebben az LB elnöke, Lomnici Zoltán is egyetért vele.

Nagyon ritka, hogy tapasztalt, gyakorló jogász bekerüljön a bírói karba, pedig annak jót tenne egy kis nyitottság – mondta a köztársasági elnök.

Az LB jogegységi döntését a napokban felülvizsgáló alkotmánybírósági határozat kapcsán Sólyom László kifejtette – amit a testület egyébként kezdettől fogva egyértelművé tett –, hogy hatásköre kiterjed minden jogi norma alkotmányossági szempontú felülvizsgálatára. Az Alkotmánybíróság első elnökéből nyáron köztársasági elnökké választott Sólyom lászló szerint az LB jogegységi határozatai pedig egyértelműen ilyen jogi normáknak számítanak.


Hozzátette: ez áldatlan hatásköri vita volt, a bírói függetlenség nem jelenti az alkotmánytól való függetlenséget. A legutóbbi döntést nem érdemes a két hatalmi ág közti konfliktussá „feltupírozni” – jegyezte meg az államfő, aki szerint a bírák még mindig túl vannak terhelve, és bár felgyorsult az ítélkezés, a bírósági ügyek egy része a strasbourgi mérce szerint is elhúzódó.

Lomnici Zoltán az Ab-nek a LB jogegységi döntését felülvizsgáló határozata kapcsán megjegyezte: nem szabad elfelejteni, hogy a bírói függetlenség legfontosabb védelmezője az Ab volt és marad, a szakmai vitát pedig le kell zárni.

A bírói életpálya zártsága kapcsán a főbíró rámutatott arra, hogy a rendszerváltás idején ezer fős bírói kar jelenlegi 2800-ra gyarapodása részben más jogászi területekről érkezett szakemberek révén valósult meg. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy mára valóban kezd belterjessé válni a bírói kar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik