Belföld

1,6 milliárdból újítják fel a komáromi Erzsébet-hidat

Egy évig tart és 1,6 milliárd forintba kerül a komáromi híd felújítása, közben félpályás útlezárásra és a teherforgalom korlátozására kell számítani Komárom és Komárno között - mondta Kerékgyártó Attila, az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság műszaki igazgatója.

Miután az illetékes magyar és a szlovák minisztérium megállapodott az egyenlő arányú, közös finanszírozásról, EU-s közbeszerzési eljárást írtak ki a rekonstrukcióra. A híd felújítását a Hídtechnika Kft.-ből és a Közgép Kft.-ből alakult konzorcium végezheti el. A híd teherbírását 40 tonnásra emelik, de a jelenlegi 20 tonnás korlátozást nem oldják fel, mert a városok nyugalmát nem akarják kamionforgalommal megzavarni. Lányi Péter, a GKM főosztályvezetője elmondta: Komáromnál a meglévő hídra már nem lehet iparfejlesztést alapozni, ezért a várost nyugatra elkerülő nyomvonalon terveznek kamionforgalomra alkalmas hidat, és Esztergomnál középtávon szintén szükség van egy teherforgalomra alkalmas átkelőre.

A rekonstrukció során az alapfémig letisztítják a 2225 tonnás acélszerkezetet, a híd modern korrózióvédő bevonatot kap, megerősítik a konstrukciót, átépítik a burkolatokat és korhű kandelábereket szerelnek fel. A munkaterület átadása szerdán lesz, de a felújítást csak a jövő év februárjában kezdik el – közölte Kerékgyártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik