Belföld

Kormányzati felelősség és luxushülyék napirend előtt

Gyurcsány Ferenc szokásos hétfői, napirend előtti felszólalásában a felelősségteljes kormányzásról, a lakossági gázárakról és a babakötvényről beszélt a Parlamentben. Dávid Ibolya megkérdőjelezte a kormány felelősségérzetét, Kuncze Gábor pedig „luxushülyéknek" titulálta egyes képviselőtársait.

A kormányfő napirend előtti felszólalásában a felelősségteljes kormányzásról beszélt. Ennek részeként hangsúlyozta, hogy január elsejétől nem lesz lakossági gázáremelés. Gyurcsány Ferenc három pontban foglalta össze a kabinet felelősségét: az ellátás biztonsága mellett az energiát a meglévő szerződés keretein belül a lehető legolcsóbban kell beszerezni, végül pedig a gazdaság szereplőit, a vállalati oldalt is erősíteni kell, naggyá, nemzetközivé kell tenni. A miniszterelnök felszólalásában megemlítette, hogy hazánkat Európa három legnagyobb gyógyszergyártó országa közé kell emelni, illetve a bioüzemanyagok előállításában is zászlóvivő szerepet kell vállalnunk.

Gyurcsány Ferenc a felelősségteljes kormányzás példájaként említette még, hogy a minimálbér mértékében három évre előre megállapodtak az illetékesekkel, továbbá a babakötvény bevezetésében, illetve abban is, hogy a Zengőn nem épül lokátor. „Titokban a Zengőről dönteni rossz kormányzás, a zöldek által is elfogadható döntést meghozni azonban a helyes kormányzás” – mondta a miniszterelnök.

Felelőtlenségek sora – Rozi néni szerint

A kormányfő beszédére reagálva Dávid Ibolya, az MDF elnöke elmondta, nem felelős politizálás az, ha egy kabinet egyenlőséget ígér, de közben másfajta egyenlőtlenséget teremt: háttérbe szorítja a középosztályt. Viszonválaszában Gyurcsány Ferenc erre úgy felelt, hogy egy középosztályos társadalompolitikában a leszakadókat kell segíteni, a teljesítményt illetően viszont a nagyobb teljesítményt nyújtókat kell helyzetbe hozni, hogy az ország ne maradjon le a versenyben.

Dávid Ibolya a felelőtlenségek sorában említette még az euró 2010-es bevezetésére tett ígéretet, illetve azt is, hogy a miniszterelnök ötletet ötletre halmoz, ám megvalósítás helyett is mindig csak újabb ötletek jönnek elő. Az MDF elnöke a kisszékelyi Rozi néni példáját hozva fel elmarasztalta a kormányt, hogy nem foglalkozik a vidéken élőkkel. „A kormány panelprogramot hirdet és a gázárakról beszél, miközben nem foglalkozik azoknak a problémáival, akik vályogházakban élnek és legfeljebb fával tudnak fűteni.”

Üzenet Kisszékelybe

Gyurcsány Ferenc válaszában kiemelte: Medgyessy Péter, illetve az ő kormánya büszke lehet a nyugdíjasokért tett lépésekre. „Üzenem Rozi néninek Kisszékelybe, hogy a mi kormányunk hozott öt évre nyugdíjkorrekciós lépéseket, hogy míg az Orbán-kormány alatt 17,8 százalékkal nőttek a nyugdíjak, addig a mi kormányunk alatt 28 százalékkal” – mondta a miniszterelnök.

Luxushülyék

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke felszólalásában kiemelte: a kampány miatt tombol a felelőtlenség. „Debil dolognak tartom, ha valaki csak egy szót tud ismételgetni, és ha mindezt sok pénzért teszi, az luxus. Őket nevezem én luxushülyéknek” – mondta Kuncze Gábor. A liberális párt vezetőjének felszólalása után Szili Katalin házelnök a képviselőtársaik tiszteletben tartására kérte a honatyákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik