Belföld

Babakötvényt indít a kormány

Babakötvény bevezetéséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, a javaslat értelmében a jövő januárban született gyermekek 40 ezer forint állami támogatást kapnak életkezdésükhöz.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a javaslat szülői megtakarításra is ösztönöz. Az előterjesztés szerint a születés évében az állam minden gyermek számára 40 ezer forintot utal át a baba Start-számlájára, amelyet a szülő nyit meg valamelyik hitelintézetnél. Az államkincstár automatikusan számlát nyit és vezet azoknak is, akiknek szülei ezt elmulasztják.

A rászorultak – azok, akik az akkori felülvizsgálat szerint annak számítanak, tehát a jelenlegi fogalmaink szerint rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak – 7 és 14 éves korukban további 30-30 ezer forintot kapnak az adófizetők pénzéből.

A kormány úgy ösztönözné az állami felelősségvállalás kiegészítésére a családokat, hogy a befektetéseket egy bizonyos mértékig mentesíti a kamatadó alól, valamint a megtakarításokhoz állami kiegészítést nyújt – mondta a miniszterelnök.

Az általános szabály szerint a szülői megtakarítást az állam annak 10 százalékával kiegészítené, legfeljebb évi 6 ezer forintig. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülőknél ez 20 százalék és évi legfeljebb 12 ezer forint lenne. Az adókedvezmény maximum évi 120 ezer forintig járna. Az átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett gyerekek számlájára az állam évente 12 ezer forintot utalna át. A Start-számlán összegyűlt pénzhez csak a 18. életévét betöltött fiatal juthat hozzá.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy a rászoruló gyermekek számláján, akiknél a szülő egy fillért sem tesz hozzá az állami pénzhez, 18 éves korukra 220-250 ezer forint gyűlhet össze.

A költségvetés általános tartalékában a kormány 4 milliárd forintot biztosított a megvalósításra. Évi 94-95 ezer születéssel számolva 2006-ban a babakötvény alkalmazásának költsége 3,8 milliárd forint lesz. A törvényjavaslat tervezett hatályba lépése jövő év január elseje.

Esztergomban már működik

Meggyes Tamás, Esztergom fideszes polgármestere szerint a babakötvény program inkább választási fogásnak minősíthető, mint igazán komoly előrelépésnek. Szerinte jelentéktelen a gyermekek javára szánt állami megtakarítási összege, amivel nem lehet felnőtt életet elkezdeni, nem elég sem a komolyabb tanulmányok elkezdéséhez, sem az otthonteremtéshez.
Az ellenzéki politikus elmondta, hogy városában idén január elsejétől működik életkezdési támogatási program. Hozzátette, az esztergomiak szívesen segítenek a kormánynak, ha komoly előrelépésre szánná el magát ez ügyben, ők ugyanis már alaposan kimunkálták a gyermekprogram összes formáját, lehetőségét.

Esztergomban az első évben 500 ezer forint kap minden megszületett gyermek, és további 20 évig évi 50 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a város másfél millió forintot ad minden gyermeknek. Ha azt nézzük, hogy a kormány a jövő évben összesen 3,8 milliárdot akar fordítani ilyen célra, Esztergom pedig 30 ezres városként 130 milliót, akkor látszik az aránytalanság – mondta az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik