Belföld

Orbán: a föld a magyaroké

A Fidesz leendő agrárprogramjának egyik legfontosabb eleme az, hogy nem csökkenhet a gazdáknak járó uniós támogatás - jelentette ki Orbán Viktor szombaton Hódmezővásárhelyen.

“Olyan kormányt akarunk, amelyik nem járul hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió agrártámogatási rendszerét úgy alakítsák át, hogy kevesebb jusson a magyar gazdának, mint amennyi eddig jutott” – mondta a Fidesz elnöke a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) kongresszusán. A leendő program második pillére: a föld a magyaroké, a föld a gazdáké – szögezte le a politikus. Orbán Viktor hangsúlyozta, a családi gazdaságokat továbbra is támogatni kell, törvényt kell alkotni erről. “A gazdákon nyerészkedők luxusprofitját le kell törni” – mondta a pártelnök. Hozzátette: a gazdáknak tulajdont kell szerezniük a feldolgozóiparban és az élelmiszer-kereskedelemben.

A korábbi kormányfő szerint mindig luxusprofitot fognak besöpörni a gazdákon, ha nem veszik kézbe a kereskedelmet és a feldolgozóipart. A következő választások után – tekintettel az ország nagyon nehéz helyzetére – nem egyszerűen pártkormányt kell alakítani, hanem nemzeti kormányt – mondta Orbán Viktor. Egy nemzeti kormányban ott a helye a magyar gazdák képviselőinek is – fűzte hozzá.

“Minden gazdaellenes, minden vagyoni döntést, melynek az a célja, hogy a magyar gazdákat meggyengítse, a lábuk alól a talajt kihúzza, annulálni fogunk” – jelentette ki a politikus. Orbán Viktor arra kérte a jelenlevőket, legyenek a Fidesz szövetségesei az elkövetkező néhány hónap küzdelmében. “Ha a vidék azt akarja, hogy a vidéknek súlya legyen, hogy szavának befolyása legyen, (…) akkor részt kell vállalnia az első számú döntésben, ez pedig a választásokon való részvéte” – jelentette ki a politikus.

A választási győzelem első számú feltétele, hogy a magyar vidéken a választási részvétel ugyanolyan magas kell legyen, mint a fővárosban – mondta Orbán Viktor.A politikus azt kérte a magyar gazdáktól, “álljanak a magyar vidék élére, mozgassák meg az embereket, kopogtassanak be mindenhova”. “Akik úgy gondolják, változtatni kell, azok mozgósítsanak energiákat és erőket” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik