Belföld

MDF: továbbra is aggályos a felsőoktatási törvény

Az MDF szerint a felsőoktatási törvény legfrissebb módosítása is tartalmaz alkotmányos jogokat sértő passzusokat – közölte Almássy Kornél, a párt alelnöke. Az oktatási tárca szerint a párt aggályai alaptalanok, a törvénytervezet nem sérti a hallgatói jogokat.

Almássy Kornél MDF-alelnök közölte: pártja üdvözli, hogy kikerült a törvényből az úgynevezett irányító testületek létrehozására vonatkozó rész, ugyanakkor a párt álláspontja szerint a testületek helyett felálló gazdasági tanácsokban a hallgatóknak is helyet kell kapniuk.


Súlyos problémának tartják, hogy az egyetemet, főiskolát 2006 szeptembere előtt megkezdő hallgatók számára nem biztosítja a törvény, hogy abban a képzési formában fejezzék be tanulmányaikat, amelyben megkezdték.

Az oktatási tárca pénteki közleménye szerint az alkotmánybírósági határozatnak megfelel, ahogy az intézményi gazdasági tanácsokban biztosította a hallgatók képviseletét, ugyanakkor – szintén a testület határozatának megfelelően – ezt a képviseletet csak felsőfokú végzettséggel rendelkező delegált láthatja el, tehát olyan hallgató, aki az alapképzésben már szerzett diplomát. Az új felsőoktatási törvényjavaslat több ponton is foglalkozik az átmenet szabályozásával, amelyek alapján érvényesül a jogbiztonság elve – tudatta a minisztérium.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik