Belföld

Alapérdekünk az európai integrációs válság megoldása

Az európai integráció a magyar politikai, gazdasági és nemzetpolitikai érdekek érvényesítésének elsődleges, meghatározó közege, ezért az ország alapvető érdeke az integrációs folyamat válságának megoldása - hangsúlyozta Martonyi János.

A Szabad Európa Központ elnöke a magyar EU-tagság első évéről mérleget vonó pénteki budapesti tanácskozáson azt mondta, hogy az európai integráció politikailag azért fontos, mert alapvetően ettől függ az ország biztonsága, gazdaságilag ez adja a magyar felzárkózás keretét, nemzetpolitikailag pedig azért lényeges, mert lehetőséget nyújt “a nemzet határokon átívelő újraegyesítéséhez”.

Az Orbán-kormány külügyminisztere szerint az európai integrációs folyamat válságban van; Európának egyszerre kell szembenéznie az ismert globális kihívásokkal, illetve belső, demográfiai, versenyképességi és intézményi-jogi kihívásaival. “Európának meg kellene találnia lelkét, saját lényegét”, s ha megtalálja és vállalja, sok innováció révén ki tud lépni a válságból – mondta Martonyi János.

Szájer József, az Európai Néppárt EP-frakciójának helyettes vezetője megjegyezte: az európai alkotmány jövője meglehetősen homályos. Egyelőre nem látszik, lesz-e olyan szerződésmódosítás, amely a mai világ kívánalmaihoz igazítja az unió külső szerkezetét. Az európai polgárok elvesztett bizalmát szerinte világos vezetési iránnyal lehet visszaszerezni, és a német kormányváltás erre valamiféle reményt biztosít.

Tarthatatlannak nevezte, hogy Magyarország a legelső helyekről az utolsók közé csúszott az új tagországok között. Magyarország mai politikai vezetése szerinte “még azokat a szempontokat is korlátként éli meg, amelyeket egyébként egy nemzeti indíttatású kormányzás esetén teljesen természetesnek kellene venni”, közöttük azt is, hogy az ország gazdasági egyensúlyát meg kell tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik