Belföld

Az SZDSZ automatikusan nem lép koalícióra senkivel

Az SZDSZ jövő évi választási programjának legfontosabb elemei nélkül a párt nem köt koalíciót senkivel – közölte a liberális párt elnöke az MTI kérdésére csütörtökön.

Ha az adócsökkentés, az államháztartási reform, az egészségügy rendbetétele és a rászorultság elvének fokozottabb érvényesítése a szociálpolitikában nem talál meghallgatásra, „a Szabad Demokraták Szövetsége számára nincs értelme koalícióra lépni senkivel” – hangsúlyozta Kuncze Gábor.

Mint mondta, a koalíciókötés nem automatizmus az SZDSZ esetében, a liberális szavazók a liberális programot támogatják, és azt várják el, hogy a párt ebből minél többet valósítson meg. A pártelnök a „Szabadság, verseny, szolidaritás” című választási program főbb pontjait ismertetve elmondta: az adók terén az egykulcsos rendszerre való áttérést szorgalmazzák, felzárkózva ezzel a környező országokhoz. Az adócsökkentés mellett érvelve a dinamikusan bővülő gazdaságot és a befektetések növekedését emelte ki.

Az államháztartási reform kapcsán a kisebb létszámú parlament és önkormányzat kialakítását és a minisztériumok számának tízre csökkentését említette. Az egészségügyről szólva elmondta: az SZDSZ az egyetlen párt, amelynek van koncepciója. Meggyőződése szerint a javasolt több-biztosítós modell az az irány, amely képes változtatni az egészségügy helyzetén.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha a 2006-os választások után ugyanezek a pártok alakíthatnak kormányt, az SZDSZ támogatna-e egy száznapos programhoz hasonló költekezést, azt mondta: „Velünk nem lesz ilyen 100 nap.” Kifejtette, hogy bárki is kerül kormányra, nem indíthat azzal, hogy „néhány 100 milliárd forintot elosztogat”, ugyanis ez a pénz nem létezik. Hozzátette: a szocialistáknál most nem lát ilyen törekvéseket.

Kuncze Gábor elmondta: a következő hetekben az országban mintegy 80 helyen tartanak majd vitát a választási programról az SZDSZ képviselői, szimpatizánsai. A véglegesítés a küldöttek feladata lesz a január 22-i küldöttgyűlésen, a program megtalálható a párt honlapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik