Belföld

Századvég-Tárki: fej-fej mellett a két nagy párt

A Századvég és a Tárki novemberi adatai szerint 29-29 százalékon kiegyenlítődött a Fidesz és az MSZP támogatottsága, miután októberhez képest három százalékponttal csökkent a szocialisták népszerűsége. A Fidesz támogatottsága nem változott.

A pártválasztók körében hasonló folyamat zajlott, aminek következtében a Fidesz és az MSZP egyaránt a szavazók mintegy 43 százalékának támogatására számíthat. A legszűkebb támogatói csoportban, a választáson biztosan részt vevő és pártot választani tudó szavazók körében a szocialisták támogatottsága nem változott (46 százalék), míg a Fideszé egy százalékponttal magasabb (44 százalék) lett az előző hónaphoz képest.

Az előző hónapban az SZDSZ egyik támogatottsági kategóriában sem érte el az 5 százalékos küszöbértéket, míg a legutóbbi felvétel szerint mindhárom szavazói körben elérte, vagy valamelyest meghaladta az öt százalékot, azonban ez a változás erősen a hibahatáron belül található. A szabaddemokraták választási eredménye nehezen lesz prognosztizálható 2006-ban, már csak azért is, mert a két koalíciós párt szavazótábora ma már lényegében összeér. Gyakorlatilag ugyanazokra a támogatói csoportokra (leginkább a nagyvárosi és a budapesti szavazókra) támaszkodik mindkét tömörülés, így ha az egyik jelentősen javítja pozícióit, akkor a másik párt támogatottsága nagyjából ugyanilyen mértékű csökkenést mutat. Ez történt 2005 októberében ugyanúgy, mint a novemberi vizsgálat esetében is.

Mindkét nagy parlamenti párt szavazótáborában nőtt a választási részvételi hajlandóság: míg októberben az MSZP és a Fidesz támogatóinak 65-65 százaléka jelezte, hogy biztosan részt venne a választásokon, most ez az arány 75 és 71 százalék. De még az ismeretlen preferenciájú válaszolók is nagyobb hajlandóságot mutatnak egy most esedékes parlamenti választáson való részvételre, mint akár egy hónappal ezelőtt.

A két nagy párt győzelmi esélyeit firtató kérdésre a választ adók 52 százaléka tippelt a Fidesz és 46 százaléka az MSZP győzelmére. Az MSZP- és a Fidesz-szavazók egyaránt 88-88 százaléka véli saját pártját esélyesebbnek a győzelemre, míg a bizonytalanoknál és a válaszmegtagadóknál jelentős fölényben van a Fidesz győzelmére tippelők aránya az MSZP-vel szemben.

Nem módosult szignifikáns mértékben a miniszterelnöki alkalmasságra vonatkozó választói vélemények mutatója. Novemberben a szavazókorú állampolgároknak egyaránt 31-31 százaléka tartja Orbán Viktort, illetve Gyurcsány Ferencet alkalmasabbnak az ország vezetésére. Mindkét vezető esetében hibahatáron belüli mértékben csökkent az alkalmassági index, Orbánnál egy, Gyurcsánynál pedig két százalékponttal. A saját szavazótáborok lényegében azonos módon ítélik meg a miniszterelnök-jelölteket. A Fidesz-szavazók 85 százaléka Orbán Viktor, míg szocialisták 82 százaléka Gyurcsány Ferenc alkalmasságát hangoztatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik