Belföld

Jövőre lehet per az M0-s híd miatt

A Fővárosi Bíróság 2006. július 6.-ra halasztotta azt a több zöld szervezet összefogásával csütörtökön indult pert, amellyel a környezetvédők az M0-s autópálya északi szakaszának megépítésétől tiltanák el a Nemzeti Autópálya (NA) Rt-t.

Császár P. Emőke bíró sérelmezte, hogy a zöldek beadványa hiányos, azok alapján szerinte nehéz szakkérdésekben állást foglalni. Megjegyezte azt is, hogy a solymári, a békásmegyeri és az ürömi érdekképviseleteknek megkérdőjelezhető az aktív perbeli jogképességük, ugyanis a keresetben szereplő autópálya-szakasz ezeket a térségeket közvetlenül nem érinti. Kis N. Csaba, a zöldek ügyvédje jelezte, hogy nem csupán a 2-es és 11-es főutak közötti szakaszt, de azok folytatását is ellenzik, a sztráda folytatása pedig érinti mindhárom települést.

Stanka Gergely, az NA Rt. jogi képviselője ugyancsak az említett szervezetek perbeli legitimizációját kérdőjelezte meg, és kérte a per megszűntetését. Elmondta, hogy a környezetvédelmi hatóság első- és másodfokon is engedélyezte a pályaszakaszt, annak megépítését és majdani működését nem találta a környezetre veszélyesnek. Jelezte, hogy a hatóság a kisebb környezetszennyezések elkerülésére olyan előírásokhoz kötötte az építkezést, amelyeket az NA maradéktalanul be fog tartani.

Környékbeli és országos környezetvédő szervezetek környezetkárosításra hivatkozva kívánják megakadályozni a tervezett sztrádaszakasz létrehozását. A kereset a 2-es és 11-es főút között autópálya-részre vonatkozik, amely magában foglal két Duna-hidat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik