Belföld

Idén kettős keresztek magasodnak majd Budapesten

A Jobbik Magyarországért idén kettős kereszteket állít Budapest legforgalmasabb pontjain advent időszakában. A szervezet missziójának célja kettős: karácsony ünnepére és a magyar hazafiságra emlékeztetni.

A Jobbik Magyarországért idén a fakeresztek helyett kettős kereszteket állít fel a főváros legforgalmasabb pontjain. „A kettős kereszt katolikus, elsősorban görög katolikus jelkép, ráadásul a magyar címerben szereplő nemzeti szimbólum is” – mondta Novák Előd, a Jobbik keresztállítási missziójának főszervezője a FigyelőNetnek. Hozzátette: a kereszténység általános jelképének forgalmas közterületekre helyezésével talán sikerül elérni, hogy az emberek megálljanak egy pillanatra a karácsonyi bevásárlási láz miatti rohanásban, és elgondolkozzanak az ünnep valódi értelmén. Ezért is kerül minden kereszt talapzatára: „Velünk az Isten.”

„A keresztállítás célja, hogy ezt ne zárjuk be a templomokba, hanem a mindennapok részévé tegyük, kivigyük az utcára. Mindig forgalmas helyszíneket keresünk nekik. Ezek nem méltó, hanem hasznos helyszínek: ezeken a tereken kimagasodhatnak a fővárosi mocsokból” – véli Novák Előd.

Az első kettős keresztet advent első vasárnapján helyezik el a Kossuth téren. A szervező elismerte, ez valóban nem a legforgalmasabb hely Budapesten, de mindig itt tartják a misszió ünnepélyes nyitányát. A Parlament előtt ugyanis a keresztállításnak szimbolikus jelentősége van, ráadásul sok külföldi láthatja a kezdeményezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik