Belföld

Havazás lassítja a közlekedést országszerte

Budapesten a közterület-fenntartók 50 úttakarító gépe elkezdte a szórást a főbb útvonalakon, Vas megyében, a megélénkülő északkeleti szél miatt napközben hóátfúvások is kialakulhatnak, Tolna megyében lassan, de mindenhová el lehet jutni.

Budapesten vasárnap éjfélkor esett először a hó, amely azóta többször eleredt. Jelenleg is változó intenzitással esik a hó. A Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság közleménye szerint a cég úttakarító gépei a fő- és tömegközlekedési útvonalakon, a hidakon, felüljárókon, valamint a lakosság köz- és egészségügyi ellátását biztosító intézményekhez (kenyérgyárakhoz, élelmiszer-elosztókhoz, kórházakhoz, rendelőintézetekhez) vezető mellékutain kezdték el a sikosságmentesítést.

A BKV járatai menetrend szerint elindultak, nem volt fennakadás a hegyi járatok útvonalán sem. Amennyiben szükséges úttisztító gépek számát tovább növelik.

A közterületfentartók kérik a magánház tulajdonosokat, házkezelőségeket, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat szórják fel és tisztítsák meg a hótól a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

Vas megyében hóátfúvások lehetnek

Hajnali fél három órakor kezdett el havazni, a hóesés egyre intenzívebb, és most már Szombathelyet, illetve környékét is elérte – mondta Somogyi Miklós, a közútkezelő ügyeletese. Vas meggyében 4 centiméteres hótakaró alakult ki. A közútkezelők egyelőre csak szórógépeket indítottak el, de később takarítják is az utakat.

A szakember szerint a csapadéknak van utánpótlása, a szél miatt pedig akár hóátfúvások is keletkezhetnek. Az utak csúszósak, de a havazás egyelőre csak lassítja a közlekedést, baleset eddig nem történt, elakadt járművet nem kellett kimenteni.

Tolnában lassítja a közlekedést a hó

Lassúbb a közlekedés Tolna megyében az éjszakai havazás miatt, de hosszabb menetidővel mindenhová el lehet jutni. A késő esti órákban kezdődött havazás délről észak felé haladt a megyében, reggelre elállt, összességében 2-4 centiméternyi esett. A főutak vizesek, kis foltokban hókásásak, a mellékutak havasak. A hóeltakarító gépek folyamatosan dolgoztak, elzárt terület nincs a megyében, baleset nem történt – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik