Belföld

Az inflációt követik a kommunális díjak a fővárosban

Az infláció mértéke körül növekednek a kommunális díjak 2006-ban a fővárosban – jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Demszky Gábor főpolgármester. A szolgáltatások díjairól csütörtökön dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Demszky Gábor hangsúlyozta: „Az ellenzék rémhíreivel ellentétben Budapesten a lakosságot nem fenyegeti az infláció többszörösét meghaladó mértékű kommunálisdíj-növekedés.”

Elmondta: a negyedmillió távfűtéses lakásban élők számára jó hír, hogy a távfűtés díja ebben a szezonban nem változik. Ugyancsak nem emelkedik a kéményseprés hatósági ára sem, mivel a nettó 4,2 százalékos emelést ellensúlyozza a január 1-jétől hatályba lépő 5 százalékos áfakulcscsökkentés.

Az inflációt meghaladó áremelésre azoknál a társaságoknál lesz szükség, ahol jelentős a gépjárműhasználat, és sok bért kell kifizetni. A BKV esetében a kétszázalékos infláció felett 6-8 százalékos díjemelésre lehet számítani, egy jegy várhatóan 185 forint, egy havibérlet 6900 forint, míg a nyugdíjas- és diákbérlet 2600 forint lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik