Belföld

Fónagy: az EB is az energiaár-verseny megteremtését sürgeti

A hosszú távú villamosenergia-vásárlási szerződések felülvizsgálatára és a versenyhelyzet megteremtésére ösztönzi a kormányt az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának 2005 őszén kelt levele – hangsúlyozta Fónagy János fideszes országgyűlési képviselő.

A bizottság levele a magyar hatóságok idei és tavalyi levelére reagál, és Fónagy szerint azt bizonyítja, hogy a villamosenergia-ár problémája a kormány és az unió előtt is nyilvánvaló. A Európai Bizottság (EB) levele tartalmazza, hogy „az az ár, amelyet a Magyar Villamos Művek (MVM) a szerződésben lekötött energiáért fizet, a legtöbb erőmű esetében jelentősen magasabbnak tűnik, mint amekkora nagykereskedelmi árat az MVM normális esetben fizetne, ha az erőműveknek termékeik értékesítése érdekében versenyezniük kellene”.

A hosszú távú megállapodásokban szereplő előnyös feltételek, amelyek kockázat nélkül garantálják az erőműveknek befektetéseik megtérülését, kétségkívül nem ösztönzik az erőműveket arra, hogy elfogadják a szerződések önkéntes újratárgyalását. Az EB azon az állásponton van, hogy a szerződéseket aláíró erőművek gazdaságilag előnyösebb helyzetben vannak, mint a piac más szereplői, ezeknek lényegében állami támogatást biztosítanak, amely viszont ellentétes az uniós rendelkezésekkel – szerepel a Fónagy által bemutatott levélben.

Fónagy elmondta: a versenypolitikai főigazgatóság egyértelműen megállapítja, hogy a kilencvenes évek közepén kötött hosszú távú megállapodások csorbítják, illetve kizárják a versenyt, és ezzel indokolatlanul magas árat engednek meg a privatizált erőműveknek és áramszolgáltatóknak. Az Európai Bizottságnak emellett kételyei vannak a Magyarországon az uniós csatlakozástól hatályban lévő hosszú távú megállapodások és a közös piac összeegyeztethetőségére vonatkozóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik