Belföld

A szakszervezeti liga Mussolinihez hasonlította Orbánt

Orbán Viktor elképzelése a bérből és fizetésből élők valamint a kis- és középvállalkozók nemzeti szövetségének megteremtésére már megvalósult a korporatív nemzeti szövetségekkel a Mussolini vezette Olaszországban – közölte a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája.

A szervezet elutasítja a Fidesz elnökének hétvégi beszédében megjelenő, a munkavállalókat veszélyeztető demagógiát: „Amit Orbán szeretne megteremteni, az a Mussolini által vezetett Olaszországban már létrejött; ott a munkavállalók és munkáltatók közötti korporatív nemzeti szövetségek (fasciók) létrejöttek – a történelemből tudjuk, milyen eredménnyel” – írta a Liga kommunikációs osztálya a közleményében.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton a Csepeli Munkásotthon színháztermében a párt munkás tagozata budapesti tanácsának alakuló ülésén mondott beszédében kijelentette, hogy az alkalmazottaknak, a bérből és fizetésből élőknek nemzeti alapon szövetséget kell kötniük a magyar kis- és középvállalkozókkal.

Nem osztályharcra, hanem osztályszövetségre van szükség – mondta a pártelnök, hangsúlyozva, hogy a munka becsülete rosszabbul áll Magyarországon, mint a rendszerváltás előtt, a munkásoknak vissza kell nyerniük öntudatukat és önbecsülésüket. Közölte: olyan munkásembereket kell találni, akik képviselik a saját ügyeiket a közéletben, akiket be lehet vinni a legmagasabb fórumokra, parlamentbe és az önkormányzatokba is.

A Liga Szakszervezetek közleményükben rámutatnak, hogy „a munkásembereket nem találni kell”, hanem lehetővé kell tenni a munkások szabad szervezkedését, erősíteni szervezkedésük törvényes védelmét, vezetőikkel pedig tárgyalniuk kell a politikai pártoknak – „akár hatalmon vannak, akár nem”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik