Belföld

Januártól 8-10 százalékkal emeli árait a BKV

Jövő januártól 8-10 százalékkal emelkedhetnek a BKV tarifái, emellett növelnék az ellenőrök határkörét is – hangzott el kedden a civil szervezetek és társadalmi kapcsolatok bizottságának budapesti ülésén.

A minimálisan szükséges 8-10 százalékos áremelés garantáltan egyszeri a 2006-os évre – mondta az MTI-nek a BKV Rt. vezérigazgató-helyettese. Menyhért László közölte: egy jegy január elsejétől 185 forintra, egy havibérlet 6900, míg a nyugdíjas- és diákbérlet ára 2600 forintra módosulhat.

A jövőre tervezett 47-68 milliárd forintos költséggel bevezetendő csipkártyás rendszertől azt reméli a BKV vezetése, hogy a bliccelők felét ki tudják szűrni – mondta Menyhért László a BKV-székházban megtartott bizottsági ülésen. Hozzátette: száz utasból minden tizenkettedik érvényes jegy nélkül utazik, ami a vállalat számára évi négymilliárd forintos bevételkiesést jelent.

A BKV vezetése növelné az ellenőrök hatáskörét: jogszabály módosításával szeretné elérni a vállalat, hogy a jövőben a jegykezelők hatékonyabban léphessenek fel a bliccelők ellen – mondta a vezérigazgató-helyettes. Menyhért László részletesen nem fejtette ki, hogy mire is gondolnak, azonban külföldi példákat említve elmondta: más államokban „különböző rendőri fokozatú minőségben” is dolgoznak ellenőrök.

A BKV vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a vállalat súlyos nehézségekkel küszködik, de – mint mondta – nemzetközi összehasonlításban így is olcsóbban szállítják az utasokat, mint Prága, Bécs és Hamburg közlekedési társaságai. A fővárosi önkormányzat „tudathasadásos állapotban van” – mondta Aba Botond, aki szerint amíg nincs rögzítve a BKV-ra vonatkozóan a „kötelező közszolgáltatási” státus, és „nincs állandó költségvetési összeg”, addig nem tudnak egyszerre az utasnak és a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak is megfelelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik