Belföld

Batiz szerint Orbán Viktor tévedett

Orbán Viktor valószínűleg tévedés áldozata lett, amikor azt állította, hogy a háztartási villamos energiáért többet kell fizetni Magyarországon, mint Ausztriában - jelentette ki Batiz András kormányszóvivő kedden Budapesten.

A Fidesz elnöke hétfőn a parlamentben egy olyan tanulmányból idézett, amely a lakosság és a kisebb kereskedelmi fogyasztók tarifáját együttesen tartalmazza, tehát abból nem derül ki, hogy mennyit fizetnek az áramért a magyar családok – mondta Batiz András a napi szóvivői tájékoztatón.

A tájékoztatón kiosztott háttéranyag szerint az unió statisztikai hivatalának kimutatása szerint a 100 kilowattóra villamos áram ára egy átlagos fogyasztású háztartásban 2005 januárjában Magyarországon 10,64 euró volt (adóval), míg Ausztriában 14,13 euró.

Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben a luxusprofit elleni csomag megalkotására tett javaslatot, amelynek célja, hogy 10 százalékkal csökkenjen a háztartási villamos energia ára Magyarországon, a luxusprofit terhére. A Fidesz elnöke azt állította, hogy az új uniós tagállamok közül Magyarországon a legmagasabb a háztartási villamos energia ára, kétszer annyi, mint a balti államokban, negyven százalékkal több, mint Csehországban, vagy Lengyelországban, de még az osztrákok is tíz százalékkal kevesebbet fizetnek, holott ott egy család háromszor annyit keres, mint Magyarországon.

Magyarországon jelenleg a lakossági áram tarifáját a gazdasági miniszter rendeletben szabályozza a pénzügyminiszterrel egyetértésben; a tarifára a Magyar Energia Hivatal tesz javaslatot. A hivatal munkatársai időről időre megvizsgálják, hogyan működnek az energiaszolgáltatók. Ha van rá mód, javaslatot tesznek arra, hogyan alakítsák át az árazás szabályait, “tehát ez a szakmai fék már most benne van a rendszerben” – fűzte hozzá.

Batiz András szólt arról is, hogy lezárult az agrártárca Leader plusz programpályázatának első fordulója. 108 pályázat jutott tovább, amelyek közül a legjobbak összesen ötmilliárd forintot nyerhetnek el az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) forrásaiból, vidékfejlesztési célokra. Várhatóan egy hónap múlva derül majd ki, hogy melyik 50 település kaphat sikeres pályázatának finanszírozására 100-100 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik