Belföld

Csak ijesztget a tél

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka lehullott az első hó, majd napközben az ország több pontján és a fővárosban is havazott, több helyen megbénítva a közlekedést. A meteorológus szerint azonban csak ijesztget a tél, péntektől erőteljes felmelegedés kezdődik. A népi mondások szerint ez azonban hideg karácsonyt hozhat.

Mindössze két-három centiméternyi hó hullott az éjszaka Vas megyében, folyamatosan havazott Veszprém megyében és a fővárosban is. Bár reggelre mindenhol letakarították az utakat, a nyolcas főúton a városlődi emelkedőnél egy árokba borult tehergépkocsi, a Pula és Nagyvázsony közti szakaszon pedig két keresztbe fordult kamion teljesen megbénította a forgalmat.

A FigyelőNet által megkérdezett meteorológus szerint azonban csak átmenetileg van szükség a vízálló csizmákra, a hét végén ugyanis jelentősen enyhül majd az idő. „Jelenleg az ország nyugati felén esik a hó kisebb mértékben, szerdán és csütörtökön pedig délen várható hószállingózás, ennek azonban a hét végére nyoma sem marad majd. A tél csak megmutatta magát, de nem lesz hideg, zord idő” – mondta Németh Lajos a FigyelőNetnek. A meteorológus kérdésünkre elmondta: tíz napon túl nem bocsátkozik objektív előrejelzésekbe, a népi bölcsesség szerint azonban ha pénteken, Katalin napján enyhe az idő, karácsonykor hideg lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik