Belföld

Budapest–kormány: kőbe vésetnék az együttműködést?

A főváros jövőbeni fejlődésének biztosítására az Országgyűlés rögzítse törvényben Budapest és az állam együttműködését – áll a fővárosi SZDSZ frakcióvezetőjének Molnár Gyula (MSZP) kormánymegbízotthoz írt levelében.

Bőhm András levelében felkérte Molnárt, hogy „Budapest és az állam együttműködését véssük kőbe, és nyújtsunk be közösen egy törvénytervezetet, mely szavatolja a magyar főváros hosszú távú fejlődését”. A szabad demokrata politikus szerint így válthatnák valóra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Budapest egyesítésének 132. évfordulója alkalmából elhangzott szavait, amelyek szerint Budapest fejlődésének záloga a mindenkori kormánnyal való harmonikus viszony lehet, és ezt egy szerződés keretében lehetne szavatolni.

Szerződés helyett azért akar az SZDSZ törvényt, hogy azt később se lehessen figyelmen kívül hagyni. Bőhm álláspontja szerint a majdani jogszabály fontos pillére kell hogy legyen a BKV megoldatlan finanszírozásának törvényi rendezése: az állam és a főváros 60-40 százalékos arányban osztozna a terheken. A törvénynek továbbá rögzítenie kell a Podmaniczky-program legfontosabb elemeit, és az SZDSZ felveti a kétszintű fővárosi önkormányzati rendszer újragondolását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik