Belföld

Új munkáspárt alakult

Magyarországi Munkáspárt 2006 néven új politikai formációt hoztak létre általuk kongresszusnak nevezett szombati tanácsközásukon a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt működésével és irányvonalával elégedetlen tagok küldöttei Budapesten – adta hírül az MTI.

Az új szervezet elnöke Fratanolo János lett, akit éppen egy hete menesztettek a Munkáspárt Baranya megyei elnöki posztjáról; alelnökké választották az elnökjelöltséget nem vállaló, a Munkáspártban eddig hasonló posztot betöltő Vajnai Attilát, valamint Bársony Margit szolnoki küldöttet.

“Fontos és fájdalmas döntésnek” nevezte Fratanolo, hogy új párt létrehozására kényszerültek; az eredményhirdetést követően tartott beszédében kijelentette: erre azért volt szükség, “hogy legyen valóban alternatívája a baloldalnak a jövő évi választásokra, legyen olyan Munkáspárt, amelyre érdemes szavazni”.

Vajnai szerint mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a párt vezetése jobboldali fordulatot vett, és “látványosan közeledett a Fideszhez”, miközben e tanácskozás résztvevői és az őket delegálók szerint a pártnak a baloldalon kell maradnia, és nem érdekelt Orbán Viktor ismételt hatalomra jutásában.

Problémaként említette, hogy az utóbbi időben súlyosan sérült a Munkáspárt belső demokráciája, és ha nem avatkoznak be ebbe a folyamatba, az 1989-es alakuláskor kitűzöttel szemben “ez a párt nem a tagság, hanem a tévedhetetlen vezér pártja lesz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik