Belföld

Barroso: 2008 az európai kultúraközi párbeszéd éve lesz

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 2008-at az európai kultúraközi párbeszéd évévé nyilvánítja - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a lezárult budapesti nemzetközi kulturális konferencia után.

Európa növekvő sokszínűsége feszültségekhez, sőt lázongásokhoz vezethet; a problémákra az okok és a gyökerek megkeresésével, a jogállamiság tiszteletben tartásával kell kulturális és szociális választ adni – hangsúlyozta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a budapesti nemzetközi kulturális konferencia zárszavában szombaton a Művészetek Palotájában.

A Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című háromnapos tanácskozást – amelyre tizenhat kulturális miniszter, értelmiségiek és művészek érkeztek Budapestre az Európai Unió tagállamaiból – annak a törekvésnek a jegyében rendezték meg, hogy az európai integráció folyamatában nagyobb szerep jusson a kulturális tényezőnek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyebek között arról beszélt, hogy a modern államnak a modern korban fontos feladatai vannak a kulturális hagyományok megőrzésében; a modernségnek nem része, hogy a kultúra kizárólag a piac értékítéletétől függjön. Meggyőződése szerint a gazdaságnak és a kultúrának kéz a kézben, egymást erősítve kell járnia.


Bozóki András kulturális miniszter a Befogadó Európa? Látóhatár 2020 konferencián Szentandrássy István festőművész Indiai utazás című festményét a Magyar Nemzeti Galériának adományozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik