Belföld

A zsidóság kérdéseiről indult konferencia az akadémián

A zsidóság sokszínűségének bemutatását és a közös gondolkodás lehetőségének megteremtését célozza a Párbeszéd a zsidóságról című négynapos konferencia, amely csütörtökön este kezdődött meg Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

A megnyitón Göncz Árpád volt köztársasági elnök, a tanácskozás fővédnöke köszöntő levelet írt. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke pedig házigazdaként köszöntötte a konferenciát. Heller Ágnes filozófus szerint a tanácskozás az önvizsgálat és önértékelés, történelemvizsgálat és történelemértékelés, a kérdésfeltevések konferenciája lesz. A konferencián szó lesz a holokausztról, az oktatásról, az önszerveződő kezdeményezésekről, szociológiáról, kultúráról, történelemről, ifjúságstratégiáról, irodalomról, zenéről, sportoló zsidókról és zsidó sportolókról, továbbá Izraelről is.

Gideon Ezra, Izrael Állam belbiztonsági minisztere a megnyitón elmondta, hogy a magyar belügyminiszter meghívására érkezett Magyarországra, és a “magyar háborús bűnösről” is beszélt Lamperth Mónikával. Az izraeli helyzetet áttekintve reményét fejezte ki, hogy a háború hamarosan véget ér, és közölte: az az elvárásuk, hogy a palesztin hatóság is vegye fel a harcot a terror ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik