Belföld

SZDSZ: egymillió felett ne járjon családi pótlék

A jövő évi költségvetés módosításaként az SZDSZ azt javasolja, hogy ne kapjanak családi pótlékot azok a családok, ahol legalább az egyik kereső havi jövedelme eléri a nettó egymillió forintot.

Horn Gábor ügyvivő a Béki Gabriella képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a családi pótlék megvonása nem vonatkozna azokra a családokra, amelyek négy vagy annál több gyereket nevelnek. Az így megmaradó, milliárdos nagyságrendű összeget át lehetne csoportosítani a legszegényebb családok egyszeri támogatására. Béki Gabriella kifejtette: az átcsoportosítással a legrászorultabbaknak járó évi egyszeri rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jelenleg 5000 forintos összegét meg lehetne duplázni. Ez gyakorlatilag a 13. havi családi pótlék visszahozását jelentené a legszegényebbek körében – mondta, hozzátéve, hogy mintegy 650 ezer gyermek javára szolgálna az átcsoportosítás.

Kérdésre válaszolva Horn Gábor közölte: a családtámogatási rendszer átalakításánál ezt a javaslatot a koalíciós partner nem támogatta. A költségvetésnél viszont megkísérlik ezt a szempontot érvényesíteni, és egyeztetnek a koalíciós féllel is – mondta.

Az SZDSZ szerint 100 ezer forint legyen a gyermek születésekor az állam által biztosított egyszeri, életkezdési alaptámogatás, az úgynevezett bébikötvény – közölte Béki Gabriella. A politikus szerint ennek megvalósításához az indulási évben mintegy 9,5 milliárd forintra lenne szükség, azzal számolva, hogy évente mintegy 95 ezer gyerek születik Magyarországon.

Mint mondta, ebben a kezdeményezésben is érvényesíteni kellene a rászorultsági elvet, ezért az évi egyszeri, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők ennél nagyobb összeget kapnának, vagy az alapösszeget kétszer, a gyerek 6 és 12 éves korában kiegészítené az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik