Belföld

Fidesz: milliárdokat herdál el a kormány

A kormány nem állítja le a dinamikus út- és autópálya-építési programot – jelentette ki a gazdasági tárca politikai államtitkára. A Fidesz szerint a kormány milliárdokat elherdálva építi Magyarországon Közép-Európa legdrágább autópályáit.

Dióssy Gábor, a gazdasági minisztérium politikai államtitkára közölte: 2006 végére 2002-höz képest megduplázódik, 1100 kilométerre növekszik a magyarországi autópálya-hálózat, de ez még mindig csak a fele lesz az európai uniós átlagnak. A program folytatásaként Dióssy Gábor azt ígérte, hogy 2015-ig az autópálya-hálózatot tekintve Magyarország eléri majd az akkori uniós átlagot.

Ugyanakkor nyilvánvalóvá tette: ahhoz, hogy Magyarország elérje az EU-országok életszínvonalát, gazdasági fejlődés, európai szintű infrastruktúra kell. „A kormány ehhez kéri az áldozatot, s ígéri, az infrastrukturális fejlesztés elhozza azt a gazdasági fellendülést, ami Magyarországot felzárkóztatja az EU-hoz” – fűzte hozzá.

A Fidesz közleményében reagált Dióssy kijelentéseire. Az ellenzéki párt szerint a kormány ismét „saját magát ünnepli”, és a „valósággal köszönő viszonyban sem lévő nyilatkozatokat tesz” az útépítésekről. A Fidesz gazdasági kabinetje úgy véli, változásra van szükség annak érdekében, hogy a magyar autópályák olcsóbban épüljenek, hiszen a tapasztalatlan kormányzati gazdaságpolitika következményeként az útépítések ára jóval meghaladja például a horvátországi gyorsforgalmi utak elkészülésének költségeit.

Az ellenzéki párt arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre drasztikusan, 50 százalékkal csökken az utak felújítására fordítható pénzösszeg, így a közutak egyre elhanyagoltabbak és veszélyesebbek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik