Belföld

Ártatlannak vallja magát az exnyilas

Az Ausztráliában élő és népirtással gyanúsított Polgár Lajos ártatlannak vallotta magát egy csütörtökön megjelent interjújában. Kijelentette, hogy nincs félnivalója az ellene indított magyarországi eljárásban.

A holokauszt áldozatai elleni bűntetteket vizsgáló Simon Wiesenthal Központ azzal vádolja a 90 éves Polgárt, hogy a Nyilaskeresztes Párt tagjaként számos magyar zsidó sorsát érintő döntést hozott, és feltehetően gyilkosságok és üldözések részese volt. Ezért Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi irodájának igazgatója kérte a magyar igazságügyi hatóságokat, hogy indítsanak átfogó vizsgálatot a férfi ellen, aki több mint 50 éve az ausztráliai Melbourne-ben él.

Polgár Lajos elismerte, hogy ifjúsági vezető volt a Nyilaskeresztes Pártban, és az egyik magas rangú pártvezető, a háborús bűnök miatt később kivégzett Gera József titkáraként is dolgozott, de tagadja, hogy a párt antiszemita lett volna. „Nem titkolok semmit. Teljesen ártatlan vagyok. Túl fiatal voltam ahhoz, hogy bűnrészes legyek. Nem félek” – jelentette ki Polgár az AAP ausztrál hírügynökségnek nyilatkozva.

A magyar Fővárosi Főügyészség az ügyben népirtás gyanúja miatt nyomozást rendelt el szerdán, amelynek lefolytatásával a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg. Korábban a magyar Külügyminisztérium közölte: a Simon Wiesenthal Központ kérte, hogy ha egyértelmű bizonyítékok kerülnek elő, a magyar hatóság kezdjen bűnvádi eljárást Polgár ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik