Belföld

A közszféra kivárja a lépés hatását

A közszféra szakszervezetei üdvözlik a kormányzat újabb munkaügyi lépését, de kivárnak az ítéletalkotással. A rugalmas foglalkoztatás veszélyeket is rejthet. A dolgozók rákényszerülhetnek az egy álláson való osztoszkodásra, ha meg akarják tartani a munkájukat.

A kormány Száz lépés programjának legújabb munkaügyi lépéseinek egyike a rugalmas foglalkoztatás feltételeit igyekszik megteremteni a közszférában. A kormányzati lépés alapvetően eleget tesz a közszférában működő szakszervezetek követelésének, hiszen az egyoldalú létszámleépítés előtt vagy mellett alternatívát kínál a munkahelyek megőrzésére – foglalta össze a közszféra munkavállalói szervezeteinek véleményét Fehér József, a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének főtitkára a FigyelőNetnek. Azt azonban, hogy a kormány által biztosított rugalmas munkavégzési feltételek hogy fognak működni, az élet eldönti – véli a főtitkár. 

A kormány többek között lehetővé tenné a részmunkaidős foglalkoztatést a minisztériumokban, az önkormányzatokban és intézményeikben. A különböző munkakörök megvizsgálásával kiderülhetne, melyik alkalmas arra, hogy több köztisztviselő vagy közalkalmazott lássa el részmunkaidőben. Ebben azonban az a lehetőség is benne van, hogy a dolgozókat kényszerválasztás elé állítják: vagy elvesztik állásukat, vagy hajlandóak egy munkatársukkal osztozni egy álláson – mondja Fehér József, aki szerint a Skandináviából származó ötlet nagyon jó, csak félő, hogy a félmunkáért járó fizetésből nem tudnak majd megélni a munkavállalók.

Meglátása szerint a kormány ezzel belátta, hogy a közszféra leépítése a versenyszférában emeli meg a munkanélküliséget. Tapasztalataik szerint ugyanis az elbocsátott köztisztviselők és közalkalmazottak 70 százaléka el tud helyezkedni, akik kiszorítják a pályakezdő munkavállalókat a munkaerőpiacról. Jellemző ugyanis, hogy a közszférából is a fiatalokat építik le, mivel tőlük olcsóbb megválni. A fiatal közszolgákat pedig szívesen felveszik a vállalatok. A kormány mostani lépésével pedig benntarthatóak lehetnének a köztisztviselők és közalkalmazottak a minisztériumokban és önkormányzatokban.

A kormány emellett kiszélesítené a prémiumévek programot: szemben az eddigi hároméves korláttal, 2006 elejétől azok is bekapcsolódhatnának a programba, akik öt évvel állnak a nyugdíjazás előtt. Ezenfelül változás lenne még, hogy a résztvevők az eddigi 60 százalékkal szemben a korábbi illetményük 70 százalékát kapnák. Fehér József beszámolója szerint korábban egyáltalán nem volt népszerű a prémiumévek program, mert a résztvevők elestek a végkielégítéstől, és az illetmény 60 százaléka nagyon kevés havi jövedelemhez juttatta a munkavállalókat. Meglátása szerint a 70-75 százalék már határeset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik