Belföld

Orbán meredeken csökkentené az adókat

A Fidesz elnöke az adók radikális csökkentésével fehérítené ki a gazdaságot. Orbán Viktor a csütörtöki Nap-keltében fejtette ki álláspontját.

“Minél radikálisabb a csökkentés, annál rövidebb az időszak, amikor bevételkiesés van” – mondta a Fidesz elnöke. “Ha jól csinálja az ember, akkor belül maradhat egy költségvetési éven” – tette hozzá. Szerinte a Magyarországon végrehajtott adócsökkentés első körben adózókat hozna be az adózás világába. Mint mondta, közgazdászok számítása szerint jelenleg 16 és 32 százalék között van a szürkegazdaság aránya Magyarországon, és adócsökkentés esetén a nem adózó gazdaságok egy része mutat hajlandóságot az adófizetésre.

Figyelmeztetett ugyanakkor: nagy kockázatot nem szabad vállalni, hiszen elképzelhető, hogy az adóbevételek átmenetileg csökkennek. Hozzátette: olyan aggasztónak látja Magyarország helyzetét, amiből szerinte csak radikális lépésekkel lehet kitörni.

Orbán Viktor szerint a kabinet a 2002-es kormányváltás óta eltelt három és fél évben “annyi új hitelt vett föl, mint Kádár János 40 év alatt”.

A pártelnök jelenleg a nemzeti garanciatörvény parlamenti elfogadását látja a legfontosabb feladatnak. “Nem akarom engedni azt, hogy bármifajta parlamenten kívüli találkozó elterelje a figyelmet arról, hogy ezt a törvényt meg kell alkotni a parlamentben” – válaszolta arra felvetésre, hogy tárgyalna-e az ügyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

Orbán Viktor az MSZP nemzeti minimum javaslatát túlságosan általánosnak nevezte, véleménye szerint viszont a nemzeti garanciatörvény öt konkrét dolgot tartalmaz, ezért “nem egy üres keret”.

Arra a kérdésre, hogy össze lehet-e fésülni a két javaslatot úgy válaszolt: “Az egyik az általános, a másik pedig konkrét. (…) Az szép dolog, hogy a fésülködő tükör előtt is üldögélünk, de itt van ez az öt konkrét javaslat, könnyedén lehet rá igent mondani”.

Kifejtette: a jó dolgokat meg kell tartani, függetlenül attól, hogy melyik kormány hozta létre, melyik politikai rendszerben született, melyik történelmi korszakhoz kötődik. “Lehet szó Horty-rendszerről, Kádár-rendszerről, a demokráciáról, ha valami jó, azt meg lehet tartani” – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik