Belföld

Kész az SZDSZ választási programja

Az SZDSZ a következő négy évre négy reform kivitelezését tűzi ki célul: kisebb, átláthatóbb igazgatás és közszolgáltatás, adóreform, versenyelvű egészségügy a kínálati és keresleti oldalon egyaránt, az önkormányzatiság és a közigazgatás teljes átalakítása.

Nem tett le az egységes, egykulcsos adórendszer bevezetéséről az SZDSZ – legalábbis ez az egyik alapeleme a párt most elkészült, közel 200 oldalas választási programjának. A Világgazdaság birtokába került dokumentumtervezetet jövő év januárjában véglegesíti a liberális párt küldöttgyűlése.

Az áfa, az szja, a tánya és a nyugdíjjárulék mértékét egységesen 20 százalékban határozná meg az SZDSZ, ám míg az általános forgalmi adó mértéke már jövő évtől ekkora lenne, a többi esetében 2009-től számolnának a 20 százalékkal – derül ki a liberális párt 2006-os választási programtervezetéből. Az iparűzési adó 2009-től szűnne meg – ellentétben a most elfogadott adócsomaggal, amely szerint ez már 2008-ban bekövetkezne. Ehelyett a kiegészítendő nyereségadót vezetné be a párt, amelynek mértéke négy százalék lenne, s ennek egy százalékát osztanák szét normatív rendszer szerint az önkormányzatok között. Emellett értékarányos, az szja-ból levonható helyi ingatlanadózást szorgalmaznak a liberálisok. A kisebbik koalíciós párt következő kormányzati ciklusra vonatkozó adótervei e szerint nem tekintik „kőbe vésettnek” az általuk is megszavazott, 2010-ig szóló adójogszabályokat.

A kisebbik kormánypárt folytatni akarja a privatizációt, illetve csökkenteni az államadóságot a privatizációból évente befolyó, a GDP kb. 1-1,5 százalékát kitevő bevételekből. A liberálisok továbbra is az euró 2010-es bevezetését célozzák meg, de azzal a kitétellel, hogy annak feltétele 2007–2008-ban a nagy rendszerek átalakítása. Emellett az SZDSZ tárcákat vonna össze, a jelenlegi 15 minisztérium helyett 2006 után csak tízet működtetne, és megszűnnének a tárca nélküli miniszteri posztok is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik