Belföld

Nagy dugók lesznek jövőre is

Egyhangúlag jóváhagyta a 2006-2007-es budapesti útfelújítási programot csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

E szerint a következő két évben több mint harmincmilliárd forintot fordítanak az utak rendbe hozására, ebből megújulhatna a városháza kezelésében lévő 1100 kilométernyi hálózat legrosszabb állapotban lévő negyven százaléka.

A következő három évben hárommilliárd forintot fordít a főváros a kátyúk betömésére – az ellenzék nem szavazatai mellett erről is döntöttek a városatyák a helyszínen kiosztott előterjesztés alapján. A frekventált főútvonalak úthibáit a továbbiakban is a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. végzi, további hatszáz kilométeren viszont külső cégeket vonnak be, amelyeket versenyeztetnek.

A csütörtöki közgyűlés döntött arról is, hogy ötven évre átveszi a VII. kerülettől a Madách Imre Gimnázium fenntartói jogát a főváros. Az ügy előzménye, hogy Erzsébetváros szeptemberben határozott arról: a jövő májusban alapításának 125. évfordulóját ünneplő iskolát átadja a fővárosnak. Ezt azzal indokolták, hogy évente mintegy százmillió forinttal növeli meg a kerület az állami fejkvótát, miközben a diákok alig hét százaléka lakik a városrészben.

Demszky Gábor javaslatára határozatban ítélte el a Fővárosi Közgyűlés a XII. kerületben engedély nélkül emelt turulszobrot. A főpolgármester szerint tudatlanságra vagy mérhetetlen cinizmusra vall, hogy ilyen szimbólummal állítanak emléket a második világháború áldozatainak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik