Belföld

Magyar-litván házelnökök találkozója

Litván kollégájával tárgyalt Szili Katalin, az országgyűlés elnöke pénteken a Parlamentben. A megbeszélések egyebek között a kétoldalú kapcsolatok erősítéséről, a gazdasági együttműködés alakulásáról folytak.

Arturas Paulauskas elmondta, hogy hazája szeretne kapcsolódni a visegrádi együttműködéshez, különösen a pénzügyi perspektíva kérdéseiben, és Magyarország támogatását kérte a női esélyegyenlőség ügynökség létrehozásához Litvániában.

Szili Katalin tájékoztatása szerint európai uniós kérdésekben egyetértettek abban, közös érdekünk, hogy az EU alkotmány ügye „kimozduljon a holtpontról”, és a pénzügyi perspektívák kérdésében lehetőleg az osztrák elnökség idején megegyezés szülessen annak érdekében, hogy a nemzeti költségvetésekben 2007-től ez már meg tudjon jelenni.

Szili kitért arra, hogy számos magyar cég érdekelt litván projektek megvalósításában. Szeretnénk, ha gazdasági kapcsolatainkban sokkal inkább kihasználnánk a még meglévő lehetőségeket.

A litván parlament elnöke úgy vélte, a két országnak sok kérdésben közös az álláspontja. Megismerték, és elsősorban az oktatási rendszer infrastruktúrájának fejlesztéséhez szeretnék átvenni a magán és a közszféra együttműködésén alapuló magyarországi PPP-projekteket.

Fontos témája lehet a két parlament további együttműködésének az euró bevezetése, amelyet a balti állam 2007-re tervez – tette hozzá Paulauskas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik