Belföld

Az önkormányzati létszámot is csökkentené az SZDSZ

Az önkormányzati testületek létszámának felére csökkentéséről nyújt be hamarosan törvényjavaslatot az SZDSZ az Országgyűlésnek. Ha az indítványt még ebben az ülésszakban elfogadják, a jövő évi önkormányzati választásokon már alkalmazni lehet.

Fodor Gábor ügyvivő, Kuncze Gábor pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján, csütörtökön elmondta: a vegyes választási rendszer létszámhatárát tízezer főről ötezer főre csökkentenék annak érdekében, hogy minél több településen választhassanak saját egyéni önkormányzati képviselőt. Az öt- és tízezer közötti lakosságszámú településeken hat egyéni választókerületi és négy kompenzációs listás mandátum lenne megszerezhető. Minden további 20 ezer lakos után egyéni választókörzetben, minden 30 ezer lakos után pedig a kompenzációs listán nőne eggyel a mandátumszám – közölte Fodor. A fővárosban azt szeretnék elérni, hogy a budapesti önkormányzat létszáma a felére csökkenjen, ezért itt nem vennék figyelembe ezeket a szabályokat.

Kuncze Gábor elmondta: a becslések szerint létszámcsökkentéssel mintegy 30-40 milliárd forint takarítható meg. Ha egyetértés van a politikában, a kisebb parlamentre vonatkozó javaslatokat is el lehetne fogadni még az idén, és a 2006-os választásokon alkalmazni – mondta az SZDSZ elnöke, aki arra kérte a liberális tárcák vezetőit, hogy kezdjenek hozzá a minisztériumok költséghatékony működési és szervezeti átalakításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik