Belföld

Turul-emlékmű: ketyeg az óra

A Turul-emlékmű fennmaradási engedélyének megadásához a XII. kerületi önkormányzatnak 30 napon belül minden szükséges engedélyt be kell szereznie - közölte az I. kerületi önkormányzat sajtószóvivője kedden.

Szigeti Ildikó, elmondta, hogy az I. kerület, mint kijelölt építési hatóság felhívta az építtető XII. kerületi önkormányzat figyelmét arra, hogy a jogszabályban rögzített 30 napon belül be kell szereznie minden szükséges okmányt, iratot, igazolást ahhoz, hogy a fennmaradási engedélyt kiadhassuk” – mondta. Utóbbiak között említette a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyó határozatát. A levelet elküldtük, “és most ketyeg az óra” – tette hozzá.

Szigeti Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy “egy hatósági eljárást nem lehet a végrehajtási szakkal kezdeni”. A szoboravatás előtti hetekben több MSZP-s és SZDSZ-es politikus elfogadhatatlannak tartotta, hogy Turul-szobor emlékeztessen a második világháború áldozataira.

Demszky Gábor közölte: a szobor felállításához a fővárosi önkormányzat nem járult hozzá. A főpolgármester szerint azért nem lehet a második világháború áldozatainak emlékére turulmadaras emlékművet állítani, mert a második világháború előtt ez a szimbólum “a szélsőjobboldali csoportok martalékává vált”. Ezzel szemben a kerület polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerecsensólyom (turul) a honfoglaló magyarok hitvilágában jelenik meg először és végigkíséri a magyar történelmet, továbbá a jelkép ma is megtalálható például a honvédség címerében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik