Belföld

Szembesítéssel kezdődött a szegedi betegcsereper

Elsősorban pénzhiány miatt nem volt saját orvosstábja, csak nővérgárdája a szegedi városi kórház sürgősségi betegellátó osztályának (SBO), az orvosok zömét a kórház belgyógyászai adták – mondta el Piros Györgyike Ágnes, az intézmény korábbi megbízott orvosigazgatója a betegcsereügy elsőfokú tárgyalásán Szegeden. A per tanúmeghallgatásokkal és szembesítéssel kezdődött.

A vád szerint a szegedi városi kórházból 2004. július 3-án egy 80 éves kisteleki férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre. Az idős ember az operáció után néhány nappal elhunyt. A másik beteget több órával később szintén megműtötték, ő szeptember végén halt meg, a vizsgálatok szerint a betegcserétől függetlenül.


Az ügyben az elsőrendű vádlott egy beteghordó, aki a férfit egy másik ápolt nevére szóló kérőlappal vitte el CT-vizsgálatra. A vádlott azt állította, hogy a dokumentum a beteg fekvőkocsijának fejrészénél volt elhelyezve. A tárgyaláson tanúként hallgatták meg az osztály két ápolóját, akik kijelentették: a CT-vizsgálat kérőlapja a beteg fachjában volt, s arról nem tudnak, ki tűzte azt a beteget szállító kocsi fejrészéhez.

A bíró szembesítést rendelt el, a vádlott és a tanúk ekkor is fenntartották állításukat. Az ügyészség egy beteghordót és egy ápolót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, két orvost pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol. A tárgyalás szerdán további tanúk meghallgatásával folytatódik.

Piros Györgyike Ágnes elmondta: az SBO orvosai számára nem volt elkülönített bérkeret, ezért a sürgősségi betegellátást az intézmény belgyógyászai adták, akik saját osztályukról jártak le ellátni a betegeket, és az éjszakai ügyeletet is ők vállalták. A pénzhiányra jellemző, hogy bár folyamatosan hirdették az osztályvezetői állást, mégis csupán idén szeptemberben tudták betölteni. A részleg korábban sürgősségi betegellátó helyként működött, de megpályázták az osztály rangot, mivel ezzel a TB-finanszírozás javult.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik