Belföld

Nincs megállapodás az új alkotmánybíróról

Továbbra sem született megállapodás az ellenzék jelöltjéről az alkotmánybírákat jelölő bizottság hétfői ülésén.

A testület zárt ülését követően Szili Katalin házelnök elmondta: nem jutottak megegyezésre, mivel az ellenzék részéről ismét olyan név került a bizottság elé, amelyről korábban tárgyaltak már, és a kormányzó pártok nem tartották elfogadhatónak. Hozzátette: ellenzéki oldalról több más személy is felmerült, akikről életrajzok beszerzése után a héten tájékoztatják a frakciókat.

A bizottság jövő szerdán ül újra össze, amikor remélhetőleg meg tudják jelölni azt a személyt, aki kétharmados támogatást élvez. A frakciók fontos kérdésnek tartják, hogy november 12-ig (amikor lejár Holló Andrásnak, a testület jelenlegi elnökének mandátuma) megválasszák a testület két hiányzó tagját – mondta el Szili Katalin. Hozzátette: az egyik konszenzusos jelölt továbbra is Holló András.

A házelnök elmondta: az ülésen arra figyelmeztette a frakciókat, hogy Tersztyánszkyné Vasadi Éva mandátuma február 23-án lejár, tehát november 23-tól megnyílik egy újabb alkotmánybírói hely. A 11 tagú testületbe az új tagot elődje megbízási idejének lejártát megelőzően három hónapon belül kell megválasztani a törvény szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik