Belföld

Magyar híd a világon át!

Mint tudjuk, mindenhol élnek magyarok. A világ szó szerint legtávolabbi pontja, a velünk pontosan szemben lévő Új-Zéland sem teljesen „magyarmentes".

Itt él többek közt Judit, aki a szigetország egyik legrégebbi nyelviskolájának, az Aspiring Language Institute-nak tulajdonosa, a napokban nagylelkű felajánlást tett.

„Miután az Új-zélandi kormány igyekszik nyitni Magyarország felé, támogatva például egy magyar nyelvű weblap elkészültét, úgy gondoltuk ideje valamit nekünk is tenni az otthoniakért innen a távolból.” Mondja Gerely Miklós (40) az iskola (szintén magyar) munkatársa. „Persze, amit egy nyelviskola fel tud ajánlani, az mi más lehetne, mint egy angol nyelvtanfolyam? Létrehoztunk hát egy speciális ösztöndíjat az otthoniak számára, mely egy teljes (10-12 hetes) intenzív (30 tanóra/hét) nemzetközi Cambridge nyelvvizsgatanfolyam részvételi díját és a szállást is tartalmazza, mintegy 710.000Ft értékben. Az fogja elnyerni ezt az ösztöndíjat, aki a már említett www.ujzeland.org oldalon elhelyezett nyelvi tesztet a legjobb eredménnyel tölti ki.”

Nos,így néz ki egy magyar híd a világon át:

Magyarországi pillére az Oktatási Minisztérium, mely a teszt szakmai színvonalát felügyeli és a Külügyminisztérium, mely a lebonyolításra ügyel, másik, a Föld pontosan átellenben lévő oldalán álló pillére egy magyar tulajdonban lévő Új-zélandi nyelviskola, és egy Új-zélandi fennhatóság alatt működő magyar nyelvű weboldal. Bízzunk benne, hogy ezen a hídon egyre több és több honfitársunk fog „átsétálni”, hogy egy biztonságos, tiszta, szép és viszonylag olcsó országban tanulja az EU-ban annyira fontos angol nyelvet, és visszatérve itthon kamatoztathassa tudását. És reméljük, az ujzeland.org által építendő híd nem egyirányú lesz! Ígéretük szerint hamarosan kiépítik a „másik sávot” is, mely a magyar kultúra és Magyarország Új-zélandi népszerűsítését szolgálja majd nem csak virtuálisan, de országbemutatók, kulturális rendezvények szervezésével is.

Ennek a programnak első, nem is kis lépése ez a közel egy millió forint összértékű ösztöndíj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik