Belföld

A Magosz elutasítja a földosztást

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint káros a gazdák számára a kormány által meghirdetett „földosztó program". A szervezet azt kérte az ország vezetésétől, a madárinfluenza és a bajor nyesedékhúsbotrány kapcsán reálisan tájékoztassa, ne riogassa a lakosságot.

Jakab István, a Magosz elnöke közölte: a tervezett földhitelprogram, a hatályos földtörvényből kiindulva, a nagyobb, tőkeerősebb vállalkozásoknak kedvez, a kisebb birtoktesteken gazdálkodók számára – még a kedvezőnek mondott hitelfeltételek mellett is – szinte lehetetlenné válik a földhöz jutás.

A kis földterületen gazdálkodók tőkével gyengén ellátottak, ezért a 25 százalékos saját erőt sem tudják előteremteni, nem is beszélve a kölcsöntörlesztés nehézségeiről – tette hozzá Jakab. Szerinte a Földet Életjáradékért Programban megvásárolt állami földek értékesítésén lehetne elgondolkodni, ám ezeket a földterületeket sem a helyben lakó gazdák szerezhetik meg elsősorban.

A Magosz november 26-án Hódmezővásárhelyen rendkívüli kongresszust tart, ahol meghirdeti gazdaközpontú, reális tényekből kiinduló, európai programját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik