Belföld

Nem elég a segély Pakisztánnak

Pakisztánnak legalább ötmilliárd dollárra lenne szüksége az október 8-i földrengés pusztítása utáni újjáépítésre, de egyelőre az ENSZ csak 620 millióra vállalt kötelezettséget – mondta Pervez Musarraf pakisztáni elnök.

Musarraf kijelentése kizárólag az újjáépítési segélyekre vonatkozott és nem a túlélőknek adott sürgős segélyekre, sőt, ez utóbbit az elnök “dicséretre méltónak” nevezte – írja a BBC.

Az ENSZ kezdeményezésére október 26-án Genfben tartanak tanácskozást a segélyező országok. A világszervezet vezetői az elmúlt napokban maguk is aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a katasztrófa méreteihez képest gyengén reagált a nemzetek közössége a segélyekkel.

Jan Egeland, az ENSZ humanitárius segélyprogramjainak koordinátora pénteken ugyanakkor méltatta a NATO Pakisztánnak nyújtott segítségét.

A norvég diplomata pénteken délelőtt tárgyalt Brüsszelben a NATO 26 állandó képviselőjével a pakisztáni segélyakciókról. Az észak-atlanti szövetség máris létrehozott egy légi hidat a törökországi Incirlikben lévő támaszpontjáról a szerencsétlenül jártak sürgős megsegítésére, elsősorban sátrak és takarók szállításával.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár jelezte, hogy a szervezet kész mozgósítani gyorsreagálású erőit. Ennek keretében műszaki alakulatokat és tábori kórházakat küldenének Pakisztánba. Lengyelország és Spanyolország máris jelezte részvételi készségét.

A legutóbbi pakisztáni adatok szerint az elsősorban a kasmíri hegyvidéket sújtó földrengésben legalább 51 300-an vesztették életüket, a sérültek száma pedig több, mint 74 500-ra tehető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik