Belföld

Közös magyar-román kormányülés

Bukarestbe, az első közös román-magyar kormányülésre utazik csütörtökön Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány tagjaival együtt. Egyedül Juhász Ferenc marad itthon, aki a távollévő miniszterelnököt helyettesíti.

A találkozó ötlete Gyurcsány és Calin Popescu Tariceanu román kormányfő ez év januári, első hivatalos találkozóján fogalmazódott meg. Batiz András kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy a közös kormányülés már önmagában is történelmi jelentőségű, az európai politikai porondon a francia-német kiegyezéshez hasonlítják.

A kormányülés csütörtök délelőtt 10 órakor kezdődik a bukaresti Victoria Palotában, amely után a felek tíznél több kétoldalú dokumentumot írnak majd alá.

Megállapodás születhet többek között a közös árvízvédelemről, a közös államhatárok rendjéről, a menekültügyről, oktatási és kulturális programok közös finanszírozásáról és a konzulátusi hálózat bővítéséről.

A látogatás ideje alatt Gyurcsány találkozik Traian Basescu államfővel, az RMDSZ vezetőivel, illetve kormánytagjaival, Tempfli József római katolikus püspökkel, a Bihar Megyei Tanács elnökével és Ilie Bolojan prefektussal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik