Belföld

A Gallupnál vezet az MSZP

A pártot választó biztos szavazók körében, bőven a hibahatáron belül, egy hajszállal vezet az MSZP a Fidesz előtt. A teljes mintában viszont három százalék az ellenzéki párt előnye. A kis pártok egyike sem lépné át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Szakértők véleménye szerint az MSZP előnye az aktívabb szavazótábornak köszönhető.

A pártot választó biztos szavazók körében legelkötelezettebbek az MSZP hívei, akiknek a két nagy párt közti sorrendet is sikerült átfordítaniuk. A kis elemszám miatt a mérési hibahatár eléri az öt százalékpontot, így elhanyagolható mértékben, de a szocialisták támogatóinak aránya (45 százalék) egy százalékkal meghaladja a Fidesz támogatóinak arányát (44 százalék). Az SZDSZ és a MIÉP 3-3 százalékra számíthat.

A pártot választó, de nem biztos szavazók alapján 46 százalékkal a Fidesz áll a 43 százalékos MSZP előtt, ebben a körben az SZDSZ a szavazatok három, míg a többi kis párt csupán egy százalékát mondhatja magáénak, 4,2 százalékos hibahatáron belül.

A teljes mintában, de itt is a 3,2 százalékos hibahatáron belül, 27 százalékkal vezet a Fidesz, a szocialista párt 25 százalékra számíthat. A kis pártok közül egyedül az SZDSZ érné el a két százalékot, a megkérdezettek 19 százaléka el se menne szavazni.

A miniszterelnök tevékenységét negatívan megítélők száma szeptemberhez képest öt százalékponttal csökkent, októberben 43 százalék. Nem változott a Gyurcsány munkáját pozitívan értékelők aránya, amely 37 százalék maradt.


Szakértői vélemények


Az eredményt kommentálva a Gallupnál a FigyelőNetnek elmondták: nem lehet komoly következtetést levonni abból, hogy az MSZP hosszú idő után októberben először átvette a vezetést. Az MSZP nem nyert meg új szavazókat, előnyét annak köszönheti, hogy a Fidesz vesztett támogatottságából. Nem nőtt a szocialista tábor, hanem aktívabb lett, aminek feltehetően a korai választási kampány az oka. Hosszabb távú következtetést majd a novemberi felmérés után lehet levonni.


A lapunknak nyilatkozó Kumin Ferenc politológus szerint hamarosan bejönnek a korábbi elemzői jóslatok, amelyek szerint a szocialisták lassan ledolgozzák hátrányukat. Az eredmények tükrében úgy véli, a változás megtörtént, az elemzők feladata most a miértek megválaszolása lesz. Az MSZP sikeresen mozgósította táborát, az eddigi szocialista érzelmű látens szavazók aktivizálták magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik