Belföld

700 milliárdos hitelállomány az önkormányzatoknál

Az önkormányzatok teljes hitelállománya eléri a 700 milliárd forintot, ebből közel 150 milliárdot az utóbbi két évben vettek fel – mondta Kovács Zoltán, az Országgyűlés Önkormányzati Bizottságának elnöke kedden, veszprémi sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus elmondta: az Állami Számvevőszék elemzése szerint a bruttó nemzeti termékből (GDP) 1993-ban még 19 százalékkal részesedtek az önkormányzatok, ma viszont már csak a 12 százalékát kapják. Tizenkét év alatt hét százalékkal csökkent az önkormányzatok részesedése, miközben a vagyonukat szinte teljesen felélték, mert azt az intézmények működtetésére fordították – tette hozzá.

Az önkormányzati bizottság elnöke közölte: 2003-ban 66 milliárd forint hitelt vettek fel az önkormányzatok, 2004-ben viszont már 74 milliárdot. Kovács véleménye szerint a kistelepülések vannak a legnagyobb veszélyben, mert “nincs értékesíthető vagyonuk, nincs fedezetük hitel felvételére, s így a költségvetési egyensúly tartására”. Hozzátette: ez pedig azt jelenti, hogy nem tudják a feladataikat megoldani, illetve azokból kénytelenek lesznek jó néhányat elhagyni.

Az önkormányzati bizottság elnökének véleménye szerint kisebb parlamentre és kormányzati szervekre lenne szükség, mértéket kellene tartani a területi dekoncentrált szervek számát illetően is, illetve legalább egyharmaddal lehetne csökkenteni az önkormányzati testületek létszámát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik