Belföld

Magyar tankok indultak Irakba

Elhagyták az országot az Iraknak felajánlott magyar tankok, célba juttatásukat a NATO végzi – tudta meg az MTI katonai forrásból.

Az összesen 77, hadrendből kivont harckocsit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly év végi iraki látogatásán ajánlotta fel a NATO iraki haderőt kiképző programjához.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a gödöllői Currus Rt.-nél befejeződött a T-72-es harckocsik hadra fogható állapotba hozása, azonban Irakba szállításuk menetéről biztonsági okok miatt nem beszélt. Csak annyit közölt, hogy a NATO gondoskodik az eszközök célba juttatásáról.

Az amerikai kormány az Iraknak nyújtott segélykeret terhére egy amerikai céget bízott meg azzal, hogy a tankokat hadra fogható állapotba hozza. Ez a cég kötött magánjogi szerződést a Honvédelmi Minisztérium által alapított, önállóan gazdálkodó gödöllői rt.-vel.

A hadrafoghatósághoz ki kellett “konzerválni” a tankokat, át kellett azokat vizsgálni, a kenő-, feltöltő anyagokat ki kellett cserélni, végre kellett hajtani a szükséges menetpróbákat, illetve a fegyverrendszer ellenőrzését. A tankok új, homokszínű festést is kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik