Belföld

Továbbra is kisebb parlamentről egyeztetnek

A négy parlamenti párt a nyár eleje óta tartó egyeztetés-sorozat következő fordulójában a Fidesz javaslatáról tárgyal.

A két héttel ezelőtti találkozón a felek a Szabad Demokraták Szövetségének javaslatát vitatták meg, amelyben 250 fős parlament, a jelenlegi 176 helyett 152 egyéni választókörzet szerepel. A javaslat megszüntetné a megyei listát, az országos listáról szerezhető mandátumok számát 98-ra emelné.

A pártok által megfogalmazott kritikák szerint a javaslat hibája az, hogy megszünteti a pártokra történő szavazás lehetőségét, hátrányos helyzetbe hozza a parlamenten kívüli pártokat, míg a pozitívumok közt az egyéni mandátumok felértékelődését emelték ki.

A résztvevők korábban már tárgyaltak az MSZP által javasolt úgynevezett német választási modellről, amelyet a Fidesz, az SZDSZ és az MDF azért ellenez, mert így a parlament létszámának nem lenne felső határa.

A tárgyalássorozat annyi eredményt már hozott, hogy a pártok megállapodtak a vegyes (listás és egyéni választókerületi) választási rendszer fenntartásáról.

Az MSZP és az MDF egyfordulós, a Fidesz és az SZDSZ kétfordulós választások mellett érvelt, de a tárgyalások továbbvitele érdekében úgy döntöttek, hogy egyelőre a létező, vagyis a kétfordulós rendszer logikájában gondolkodnak, és a tárgyalások végén térnek vissza a fordulók számának kérdésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik