Belföld

Nem épül lokátor a Zengőn

Nem kívánunk a Zengőn lokátort építeni, és keressük azt a megoldást, amely helyettesítheti a korábban tervezett helyszínt – jelentette be kedden Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy egyetértés van a honvédelmi bizottságban arról, hogy a Békéscsabán és Bánkúton épülő lokátor mellett szükség van egy harmadik háromdimenziós radarra a déli határ közelében. Ennek a helyét azonban még nem találták meg – írta a szerdai Magyar Nemzet.

A parlament honvédelmi bizottságának keddi zárt ülésén hazánk légtérvédelmi helyzetéről hallgattak meg tájékoztatást a képviselők. Az ülést Simicskó István, fideszes képviselő kezdeményezte annak kapcsán, hogy a kormány korábban próbarepülést végeztetett, amelyen egy déli irányból alacsonyan szálló kisrepülő Dunaújvárosig jutott, mire a magyar légierő észlelte. Gyurcsány a repülés után kijelentette, hogy a déli határvidék rendkívül nyitott, és száz méter alatt szinte semmit nem érzékelnek a radarok. Simicskó szerint ezzel a kormányfő államtitkot sértett.

Simicskó korábban azt javasolta, hogy a Magyarország biztonsága szempontjából kiemelt jelentőségű objektumoknak állandó légtérvédelmük legyen. Iváncsik Imre ennek kapcsán elmondta, hogy a paksi atomerőműnek jelenleg nincs a honvédségtől független légtérvédelme, de „amikor úgy gondoltuk, hogy szükséges Paks megerősítése, ezt minden esetben megtettük a múltban is, és a jövőben is meg fogjuk tenni. Nagyon rövid időn belül biztosítani tudjuk az erőmű légtérvédelmét”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik