Belföld

4,8 millió dollár kártérítés az aranyvonatért

A holokauszt-túlélők egészségügyi gondozására lehet felhasználni azt a 4,8 millió dollárt, amelyet az "aranyvonat" ügyében született peren kívüli egyezség értelmében juttatnak Magyarországra – közölte Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke szerdán az MTI-vel.

Az Egyesült Államok kormányának nyilatkozata pontosan megfelel a Floridában született megállapodásnak; az amerikai kormány nem azért felelős, mert ellopta a magyar zsidóság vagyontárgyait, hanem azért, mert nem eléggé gondosan őrizte azt – reagált Feldmájer Péter az amerikai kormány keddi nyilatkozatára.

Az amerikai kabinet sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok katonái fosztogatták a magyar zsidók elrabolt ingóságait Németországba szállító szerelvény Ausztriában lefoglalt rakományát. A kormány nyilatkozata része a magyar holokauszt-túlélőkkel kötött 25,5 millió dolláros peren kívüli egyezségnek, amelyet szeptember 26-án hagyott jóvá a floridai Miami városában az illetékes kerületi bíró.

Feldmájer Péter szerdán közölte, Magyarországra 4,8 millió dollár érkezik az elkövetkezendő öt év alatt. Ezt a holokauszt-túlélők egészségügyi gondozására használhatjuk fel – tette hozzá.
Mint elmondta, a szervezeti megoldás még nem teljesen tisztázott, de a pénzt valószínűleg egy szociális alapítvány fogja megkapni, s a döntéseket egy erre a célra létrehozott bizottság hozza majd meg.

Szeptember 27-én a peren kívüli egyezség nyilvánosságra kerülésekor Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: egy hattagú bizottság gondoskodik majd az “aranyvonat”-egyezség magyarországi végrehajtásáról A felállítandó testület dönt arról, hogy a Magyarországnak juttatandó összeget pontosan milyen szociális célokra fordítják és milyen formában. A testület összetételéről a zsidó szervezetek döntenek.

A felperesek eredetileg 300 millió dollárt követeltek, de a múlt év végén elfogadták a peren kívül felkínált 25,5 millió dolláros alapot. A 25,5 millióból 21,2 millió dollárt szánnak szociális célokra. A magyar holokauszt-túlélők számarányának megfelelően az utóbbi összeg 42,5 százalékát izraeli, 22,7 százalékát magyarországi, 20,1 százalékát amerikai, 6,1 százalékát kanadai, 8,6 százalékát egyéb jótékonysági szervezetek kapják.

A keddi bírósági tárgyaláson Magyarországról Sessler György, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének elnöke vett részt Floridában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik