Belföld

1,6 millióan vettek részt a nemzeti konzultáción

A nemzeti konzultáció négy hónapja alatt egymillió hatszázezer ember véleményét hallgatták meg személyesen, telefonon vagy levelek útján - mondta Kudlik Júlia, a Nemzeti Konzultációs Testület szóvivője szerdán, sajtótájékoztatón.

A Fidesz elnöke által kezdeményezett akció eredményeit vasárnap összegzik a Felvonulási téren tartandó rendezvényen, ahol a kulturális programok, és a konzultációhoz kapcsolódó játék ajándékainak átadása mellett, Orbán Viktor és a Nemzeti Konzultációs Testület nyolc tagja számol be a tapasztalatokról – tette hozzá a szóvivő.

Kudlik szerint a nemzeti konzultáció volt az első olyan országos akció, amely önfenntartó módon működött, hiszen mintegy 18 ezren támogatták a kezdeményezést, és hatvan millió forint felajánlás érkezett magánszemélyektől a konzultáció alapítványához. Ebből fizették ki a nyomdai és reklámköltségeket, valamint a rendezvények költségeit – tette hozzá.

Összesen hatezer levél érkezett eddig a Nemzeti Konzultációs Központba, a kérdőívet pedig mintegy 600 ezren küldték vissza. A párhuzamosan elindított Új Budapest Fórum akcióban pedig eddig 120 helyszínen, közel 6000 budapesti lakos vett részt, mondta el észrevételeit, problémáit a fővárossal kapcsolatban.

A budapestiek leginkább a köztisztaságra, a tömegközlekedésre panaszkodtak, de sokan kifogásolták azt is, hogy nagyon drága a hétköznapi élet a fővárosban – tette hozzá a szóvivő, jelezve, hogy ez az akció nem ér véget a nemzeti konzultáció vasárnapi rendezvényével, a fórumok tovább folytatódnak a fővárosban, a tapasztalatokat pedig beépítik a készülő Új Budapest Tervbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik